Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κλαρκ στενών διαδρόμων στις αποθήκες

 

Αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα στις αποθήκες: Ο χώρος δεν είναι πια αρκετός, οπότε εξετάζονται λύσεις επέκτασης. Ωστόσο, μια επέκταση απαιτεί σημαντικούς πόρους, ενώ δεν είναι πάντα εφικτή να γίνει.

Η επιλογή των πολύ στενών διαδρόμων είναι μια εύκολα υλοποιήσιμη λύση αν χρειάζεστε περισσότερο χώρο. Έτσι, θα διπλασιάσετε τον αριθμό των παλετών, αλλά και την παραγωγικότητα, αφού δεν θα χάνετε πολύτιμο χρόνο στη μεταφορά των παλετών από το ένα μέρος στο άλλο.

Για να προχωρήσετε, όμως, σε αυτή τη λύση, θα πρέπει να έχετε ως εξοπλισμό κλαρκ στενών διαδρόμων, όπως τα reach trucks. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προμηθευτείτε μεταχειρισμένα κλαρκ, έτσι ώστε η συνολική επένδυση για την αύξηση της παραγωγικότητας της αποθήκης σας να είναι προσιτή.

Διαβάστε στη συνέχεια όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, για να σχεδιάσετε σωστά τη μετάβαση.

Πλεονεκτήματα

Τα οφέλη από τη λύση των στενών διαδρόμων και τη χρήση ειδικών περονοφόρων είναι τα εξής:

  • Προσφέρει καλύτερη αξιοποίηση του χώρου και μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα, ώστε στον ίδιο χώρο να μπορείτε να αποθηκεύσετε περισσότερες παλέτες.

  • Αποτελεί εναλλακτική λύση σε σχέση την επέκταση της αποθήκης ή την εξωτερική αποθήκευση.

  • Παρέχει άμεση απόσβεση, αφού το κόστος της μετατροπής της αποθήκης και της αγοράς των κλαρκ είναι πολύ μικρότερο από την αύξηση της κερδοφορίας λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας.

  • Η αποθήκη αποκτά χαμηλότερο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο.

  • Η υψηλότερη παραγωγικότητα οδηγεί και σε μεγαλύτερη απόδοση.

  • Απαιτείται μικρότερος χρόνος διαδρομής κατά την παραλαβή και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που αυξάνεται η παραγωγικότητα.

 

Τι θα πρέπει να προσέξετε στη χρήση κλαρκ στενών διαδρόμων

Αν μετατρέψετε την αποθήκη σας και χρησιμοποιείτε περονοφόρα και ανυψωτικά μηχανήματα πολύ στενών διαδρόμων, τότε θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα σημαντικά σημεία:

  • Το δάπεδο πρέπει να είναι ασφαλές. Η αποτελεσματική λειτουργία των κλαρκ χωρίς ατυχήματα προϋποθέτει άριστη ποιότητα δαπέδου, σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις παραδοσιακές εργασίες με ανυψωτικά μηχανήματα. Το ιδανικό δάπεδο πρέπει να είναι επίπεδο, χωρίς καμία ατέλεια. Δεδομένου ότι τα κλαρκ στενών διαδρόμων δεν διαθέτουν ανάρτηση, οποιαδήποτε ανωμαλία στο δάπεδο είναι επικίνδυνη. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η επιφάνεια είναι ανθεκτική στη φθορά και μπορεί να αντέξει τις κρούσεις που προκαλούνται από την κύλιση των ανυψωτικών.

  • Απαιτείται σύστημα καθοδήγησης. Τα μηχανήματα πρέπει να κινούνται σε απόλυτα ευθεία γραμμή  χωρίς αποκλίσεις. Το σύστημα αυτό μπορεί να είναι με ράγες που τοποθετούνται πλευρικά των ραφιών ή με καλώδια. Οι ράγες ως επιλογή είναι πιο ασφαλείς, όμως τα καλώδια είναι η φθηνότερη λύση.

  • Ενδεχομένως να επανασχεδιαστεί η οροφή. Δεδομένου ότι στη διαρρύθμιση των στενών διαδρόμων αξιοποιείται κατά το μέγιστο ο κάθετος χώρος, τα ράφια θα πρέπει να επεκταθούν ως προς το ύψος, οπότε το ύψος της οροφής μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί. Σίγουρα, όμως, αυτή η παρέμβαση είναι λιγότερο δύσκολη σε σχέση με την επέκταση της αποθήκης ως προς το εμβαδόν.

  • Θα πρέπει να γίνει προσεκτική μελέτη στη διάρθρωση του χώρου. Τι ύψος και πλάτος θα έχουν τα ράφια; Με ποια ακριβώς κατεύθυνση θα γίνεται η οριζόντια μεταφορά; Που θα βρίσκονται οι σταθμοί παραλαβής; Όλα αυτά αποτελούν ερωτήματα που θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά, πριν ξεκινήσετε την παρέμβαση.

 

Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι οι πολύ στενοί διάδρομοι στις αποθήκες είναι μια οργανωτική δομή του χώρου που υλοποιείται εύκολα, όμως απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για να γίνει η μετάβαση με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας βοηθήσουμε στις λύσεις που υπάρχουν σε ανυψωτικά μηχανήματα στενών διαδρόμων για τη μέγιστη παραγωγικότητα στην αποθήκη σας. Στην Kolibioti Group σας παρέχουμε μεταχειρισμένα κλαρκ σε άριστη κατάσταση και πολύ προσιτές τιμές για υψηλή αποδοτικότητα στην επιχείρησή σας.